Stvari sa materijalnim nedostatkom

Svakodnevna kupovina proizvoda i sklapanje ugovora o prodaji nose rizik da stvar koja je prodata može imati materijalne nedostatke. Ovo može značajno uticati na prava i obaveze kako kupca, tako i prodavca. Zbog toga je važno razumeti kako treba postupati u situacijama kada proizvod ima materijalne nedostatke.

Zakoni koji regulišu ovu oblast su Zakon o obligacionim odnosima i Zakon o zaštiti potrošača.

Odgovornost prodavca za materijalne nedostatke je ključni institut kojim se štite interesi kupca. Materijalni nedostaci postoje ako proizvod nema svojstva za redovnu upotrebu ili ako ne ispunjava specifične zahteve koje je kupac jasno izrazio, a koji su prodavcu bili poznati ili su trebali biti poznati. Takođe, nedostaci su prisutni ako proizvod nije u skladu sa uzorkom ili modelom, osim ako su uzorak ili model bili samo informativnog karaktera.

Zakon o obligacionim odnosima pravi razliku između vidljivih i skrivenih nedostataka.

  • Vidljivi nedostaci su oni koji se mogu uočiti prilikom uobičajenog pregleda proizvoda. Kupac je obavezan da o ovim nedostacima obavesti prodavca u roku od osam dana od otkrivanja, a u privredi odmah. U suprotnom, gubi pravo na reklamaciju.
  • Skriveni nedostaci su oni koji se ne mogu otkriti uobičajenim pregledom. Kupac je dužan da obavesti prodavca o skrivenim nedostacima u roku od osam dana od njihovog otkrivanja, ili bez odlaganja u slučaju ugovora u privredi. U obaveštenju, kupac treba detaljno opisati nedostatak i omogućiti prodavcu da pregleda proizvod.

Prodavac ne odgovara za nedostatke koji se pokažu nakon šest meseci od predaje proizvoda, osim ako je ugovorom određen duži rok.

Važno je napomenuti da se neznatan materijalni nedostatak ne uzima u obzir.

Ukoliko kupac blagovremeno obavesti prodavca o nedostatku, može zahtevati ispunjenje ugovora, sniženje cene, raskid ugovora ili naknadu štete. Pored toga, prodavac može odgovarati za štetu koju kupac pretrpi na drugim dobrima zbog nedostatka proizvoda.

U Srbiji je moguće ugovorom ograničiti ili isključiti odgovornost prodavca za materijalne nedostatke, ali to nije dozvoljeno u određenim situacijama prema Zakonu o obligacionim odnosima. Konkretno, ako je prodavac bio svestan materijalnog nedostatka i nije obavestio kupca o tome, takva odredba u ugovoru je ništava. Takođe, ako je prodavac iskoristio svoj dominantni položaj da nametne uslove koji ograničavaju ili isključuju odgovornost za materijalne nedostatke, te odredbe ugovora neće biti pravno važeće​

Ovo je u skladu sa zakonom u Srbiji, koji jasno štiti prava potrošača i onemogućava prodavcu da izbegne odgovornost za nedostatke za koje je bio svestan ili za koje se smatra da mu nisu mogli ostati nepoznati.

Trgovci su u obavezi da pruže sve potrebne informacije o proizvodu i osiguraju da je proizvod ispravan i bez nedostataka.

Leave a Reply