Carinjenje i PDV na online kupovine i pošiljke

Kupovina preko interneta podrazumeva određene carinske obaveze.

Za pošiljke vrednije od 50 evra plaćaju se carina i PDV, dok se za one do 50 evra, kupljene od pravnog lica, plaća samo PDV od 20%.

Pošiljke male vrednosti do 70 evra, koje stižu od prijatelja ili rodbine iz inostranstva, koje se šalju povremeno i namenjene su isključivo za ličnu upotrebu primaoca ili članova njegove porodice oslobođene su carine i PDV-a. Da bi pošiljka bila oslobođena od uvoznih dažbina, ne sme sadržavati robu komercijalne prirode, kao ni alkohol, parfeme, ili duvanske proizvode u količinama većim od dozvoljenih granica. Carinski organ evidentira oslobođenje od plaćanja na prijavi ili deklaraciji.

Roba naručena online carini se po jedinstvenoj stopi od 10% na utvrđenu carinsku osnovicu. Ako je vrednost pošiljke manja od 50 evra, PDV se obračunava na vrednost bez poštarine. Kod pošiljki vrednijih od 50 evra, i poštarina ulazi u osnovicu za carinu i porez.

Primer: za proizvod od 49.99 evra i poštarinu od 15 evra, plaća se samo PDV od 20% na 49.99 evra (10 evra), plus poštanske naknade. Za proizvod od 59.99 evra i poštarinu od 5 evra, plaćaju se carina i PDV na ukupnu cenu sa poštarinom (20.80 evra), plus poštanske naknade.

Posebno treba istaći da se u 90 odsto slučajeva događa da pošiljke kupljene preko interneta pristižu bez prateće fakture, na osnovu koje bi mogla da se ustanovi vrednost robe. U tim slučajevima carinski službenici za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste druge metode, poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe, što utiče na visinu dažbina

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Jaka udruženja – bolje zaštićeni potrošači“ koji je podržan od strane Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Leave a Reply