PRODUŽEN ROK ZA ZAMENSKA PUTOVANJA

Usvojena je Uredba Vlade Republike Srbije o izmeni uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. 

Zbog pandemije i masovnih otkazivanja turističkih putovanja, koja su delimično ili u celosti uplaćena zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije produžen je rok za korišćenje zamenskih putovanja do 31. decembra 2022. godine umesto 31.decembra 2021. kako je bilo predviđeno prvobitnom uredbom.

Prema izmenama uredbe ukoliko se putnk odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazano zamensko putovanje, privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, koji je kao organizator putovanja prodao turističko putovanje dužni su da vrate uplaćena sredstava, najkasnije do 1. februara 2023. godine.

Resorno Ministarstvo za turizam predložilo je donošenje izmene uredbe u cilju zaštite aktera turistične privrede i opstanka brojnih agencija i više hiljada radnih mesta.

Leave a Reply