AKO SE NEŠTO ČINI PREVIŠE DOBRO DA BI BILO ISTINITO, OBIČNO I JESTE!

Uoči ovogodišnjeg Crnog petka, kada prodavnice pripremaju snižene cene i specijalne ponude za kupce, ponovo apelujemo na potrošače da budu oprezni prilikom kupovine,  kako kod  onlajn tako i kod lične kupovine,  jer sa povećanim prometom raste broj prevara.

Poslednji petak u novembru ljubiteljima kupovine poznat je i kao Crni petak, odnosno dan kada prodavnice širom sveta pripremaju snižene cene i posebne ponude za svoje kupce, dok je za potrošačke organizacije poznat kao dan (i dani posle njega) sa najviše prigovora potrošača.

 Iz godine u godinu vidimo povećani broj trgovaca koji se pridružuju akciji,  kao i da  se „Crni petak“ produžuje na „Crni vikend“ „Crnu nedelju“ ili čak „Crni mesec“. Iako je u teoriji Crni petak povoljan za potrošače zbog velikih popusta, morate biti oprezni jer su prevare i nesporazumi nešto što prate ovaj „praznik“.

-Prilikom onlajn  kupovine proverite da li se radi o registrovanom trgovcu, ako robu kupite od neregistrovanog trgovca nemate prava propisana Zakonom o zaštiti potrošača. https://prosperitet.rs/da-li-je-daljina-dovoljno-blizu-2/

-Ne ostavljajte lične podatke na neproverenim sajtovima. Za kupovinu onlajn je dovoljno da date podatke koji su potrebni za urednu isporuku proizvoda. Ukoliko prodavac traži poverljive podatke o ličnosti obratite se Povereniku  https://www.poverenik.rs/sr/

-Nakon kupovine u prodavnici nemate pravo da se predomislite, jedini način da vratite saobrazan proizvod jeste da vam trgovac to dozvoli – za mogućnost i uslove vraćanja saobraznog proizvoda raspitajte se prilikom kupovine  https://prosperitet.rs/predomislio-sam-se-imam-li-pravo-ili-ne/

-Ukoliko je proizvod koji kupite tokom trajanja akcije nesaobrazan (postoji neki problem) morate uložiti reklamaciju na mestu kupovine i na odgovor sačekati 8 dana, retko koji trgovac će problem rešiti na licu mesta.

-Zbog povećanog obima posla tokom trajanja Crnog petka veoma je česta pojava da isporuka proizvoda kasni.

-Takođe zbog velikog obima posla često se dešava da sajtovi za online kupovinu nisu ažurirani te stoji da je proizvod po sniženoj ceni na legeru, a u stvarnosti on je već rasprodat.

-Čuvajte se oglasa i veb lokacija koje nude neverovatne ponude ili čudesne proizvode – ako se nešto čini previše dobro da bi bilo istinito, obično i jeste.

-Pregledajte proizvod pre nego što potpišete da ste ga preuzeli, ukoliko postoji fizičko oštećenje odbijte prijem, a ako oštećenje uočite tek nakon što ste proizvod već preuzeli, isti prijavite trgovcu u roku od 24h.

-Ako postoji oštećenje na ambalaži odbijte prijem proizvoda.

Postavlja se pitanje da li će Crni petak ove godine ispuniti očekivanja potrošača, tj. da li će trgovci moći da ponude značajnije popuste s obzirom na niz negativnih faktora koji pogađaju u isto vreme i domaće i svetsko tržište. Upravo iz ovog razloga apelujemo na potrošače da obrate pažnju na cene proizvoda jer postoji mogućnost tzv. veštačkog sniženja kada trgovci neposredno pre početka akcije podignu cenu da bi je kasnije spustili. Ukoliko primetite nepravilnosti u visini popusta ili malverzacije u cenama možete se obratiti Tržišnoj inspekciji.

Leave a Reply